Asunnon lämpötila ja sisäilma

Asunnon lämpötila ja sisäilma

Lämmityskaudella asunnon lämpötila ja sisäilma voi mietityttää. Tämän artikkelin ohjeistuksen avulla tiedät, kuinka voit itse vaikuttaa asuntosi lämpötilaan sekä sisäilman laatuun. Lisäksi tiedät, milloin kannattaa olla yhteydessä huoltoon.

Sopiva huoneilman lämpötila

Sosiaali- ja terveysministeriön suosittelema huonelämpötila lämmityskaudella on 21°C (±1 °C). Voit parantaa lämpöviihtyvyyttäsi pukeutumalla lämpimästi tarvittaessa. Sopiva ilman kosteus lämmityskaudella on 25–45 %.

Kuopaksen asunnoissa patteritermostaatti reagoi ulkolämpötilaan, jonka mukaan se ohjaa pattereissa kiertävän veden lämpötilaa. Termostaatti sulkee ja avaa vesikierron pattereissa niin, että huonelämpötila pysyy mahdollisimman tasaisena. Tämän vuoksi patterit saattavat tuntua toisinaan viileiltä, jos niitä kokeilee kädellä.

Kuopaksella on suurimmassa osassa kohteistaan lämpötila-anturit, joiden avulla seuraamme asuntojen lämpötilaa. Lämpötila-anturit ovat valkoisia rasioita huoneiston seinässä. Jos lämpötila-anturi irtoaa seinästä tai vioittuu muuten, teethän aina heti vikailmoituksen OmaKuopaksen kautta huoltoomme. Antureita ei saa koskea itse eikä siirtää toiseen paikkaan.

Huoneilman lämpötilan seuranta

  • Termostaatin tehtävä on säätää huonelämpötilaa automaattisesti. Jos lämpötila on jo korkea, patteri voi tuntua viileältä, eli patteri ei ole aina lämmin. Varmista, että termostaatti on auki!
  • Älä peitä patteritermostaattia tai patteria huonekaluilla tai paksuilla verhoilla.
  • Jos patterista kuuluu lorisevaa ääntä tai ikkunoista tuntuu vedon tunnetta, tee vikailmoitus huoltoon OmaKuopas-asukassivuilla.
  • Jos asunnossa on liian kuuma, voit säätää patterin lämpöä pienemmälle, mutta älä sulje sitä kokonaan. Älä myöskään tuuleta lämpöä ulos.
  • Näemme asuntojen huonelämpötilat automaattisen järjestelmän kautta. Jos haluat itse mitata huonelämpötilan, mittaa se huoneiston keskeltä noin metrin korkeudelta.

Ilmanvaihto

Kaikissa kiinteistöissämme on koneellinen ilmanvaihto, jota ei tarvitse säätää itse. Osassa kiinteistöistä on huoneistokohtainen ilmanvaihto.

Huoneistokohtainen ilmanvaihto (liesikupu)

  • Huoneistokohtaista ilmanvaihtoa säädetään liesikuvun kautta: Älä pidä lämmityskaudella sitä suurimmalla teholla, sillä se jäähdyttää huoneilmaa nopeasti. Käytä tehostettua ilmanvaihtoa vain ruuanlaiton ja suihkun aikana.
  • Älä kuitenkaan sulje huoneistokohtaista ilmanvaihtoa kokonaan liesikuvun kautta.
  • Jos tuuletat, tee se nopeasti. Käytä vain tuuletusikkunoita, älä aukaise suuria ikkunoita. Lämmityskauden aikana emme suosittele tuulettamista lainkaan.

Sulkupellin säätö

  • Auki (vasemmalle): kun valmistat ruokaa
  • Kiinni (oikealle): normaali oleskelutilanne, tehostaa muiden tilojen ilmanvaihtoa

Ilmanvaihdon säätö

  1. Poissaoloasento
  2. Normaaliasento
  3. Tehoasento
  4. Huipputehoasento (vain ruuanlaitto/suihku)

Lue tarkemmat ohjeet huoneistokohtaisen ilmanvaihdon säätöön liesikuvun yllä olevasta maustekaapin ovesta.

Korvausilmaventtiilit

Ikkunoiden ylälaidassa on asuinkiinteistöstä riippuen joko tiivisterako tai korvausilmaventtiili. Tiivisterakoja ei saa tukkia, eikä korvausilmaventtiileitä saa sulkea.

Näillä toimenpiteillä voit seurata ja parantaa sisäilmasi laatua sekä asuntosi lämpötilaa. Lisätietoja asunnon kunnossapidosta löydät täältä: Asunnon siivous ja kunnossapito.

Jos näiden toimenpiteiden jälkeen asuntosi lämpötila on alhainen tai sisäilman laatu huono, teethän aina vikailmoituksen OmaKuopaksen kautta huoltoon.