Asuminen Kuopaksella
Tältä sivulta löydät tarvittavat tiedot siitä, kuinka asuminen Kuopaksella toimii.
Pohditko asumisoikeuteen, häiriötilanteisiin, asunnon vaihtamiseen tai alivuokraukseen liittyviä asioita? Klikkaa alta ja löydät otsikon alta paljon lisätietoa aiheesta!
Muista lukea myös nämä ohjeet:
- Sisäänmuuttajan pikaopas – Kaikki tarvittava tieto Kuopas-asuntoon muuttamisesta.
- Poismuuttajan pikaopas – Tarvittavat tiedot muuttaessasi pois Kuopas-asunnosta.
- Talojen tietopankki – Karttakuvat kaikista kohteista, joihin on merkattu varastojen, saunojen, pesuloiden ja autopaikkojen sijainnit.
Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:n yhtiöjärjestyksen mukaan asunnot on tarkoitettu Kuopiossa toimivissa ammattiin valmistavissa oppilaitoksissa opiskeleville asunnoiksi. Opiskelun tulee myös olla päätoimista ja siihen tulee voida saada opintotukea.
Korkeakouluopiskelijoilta edellytetään 30 op:n suorittamista viimeisen lukuvuoden aikana tai 60 op:n suorittamista kahden viimeisen lukuvuoden aikana asumisoikeuden säilymiseksi. Toisen asteen opiskelijoilta edellytetään läsnäolotodistusta oppilaitokselta. Opintojen etenemistä Kuopas tarkistaa satunnaisin väliajoin asukkailtaan.
Mikäli vaadittava määrä opintosuorituksia ei täyty esimerkiksi armeijan, siviilipalveluksen, lopputyön tekemisen, vanhempainvapaan, sairastumisen tai muun syyn vuoksi, tulee asukkaan esittää tästä virallinen lausunto/todistus. Tässä tapauksessa asukkaan asumisoikeus käsitellään yksilöllisesti asiakaspalvelumme toimesta.
Kuopaksen asunnoissa saa asua vain vuokrasopimuksessa nimetyt henkilöt. Soluhuoneessa voi asua aina vain yksi henkilö. Perheasunnoissa pariskunnasta vähintään toisen tulee olla opiskelija.
Asukkaan velvollisuus on ilmoittaa opintojen päättymisestä Kuopakselle. Opintojen päättymisen jälkeen asumisoikeus säilyy joko 3kk:n tai 6 kk:n ajan, riippuen vuokrasuhteen kestosta. Lisää tietoa asiasta asumisoppaan sivulla Irtisanominen ja valmistuminen.
Vuokraoikeuden tarkistaminen
Vuokraoikeuden edellytyksenä opiskelija-asunnoissa on opiskelu jossakin peruskoulun jälkeisessä oppilaitoksessa. Asuntoyhteisön toimesta opiskelutietoja tarkastetaan määrittämättömin aikavälein ja tarvittaessa. Kun opiskelu on päättynyt, päättyy myös vuokraoikeus ja tarvittaessa asuntoyhteisö sanoo vuokrasopimuksen irti.
Voit jakaa opintosuorituksesi meille helpoiten Oma Opintopolku -palvelu käyttäen. Sieltä saat väliaikaisen linkin, josta näemme suorituksesi suoraan palvelusta.
Alla ohjeet:
- Kirjaudu palveluun https://opintopolku.fi/oma-opintopolku/
- Valitse sen jälkeen ”Siirry opintosuorituksiin”
- Opintosuorituksissa paina painiketta ”Jaa suoritustietoja”
- Valitse avautuneesta listasta nykyiset opintosi ja paina painiketta ”Jaa valitsemasi opinnot”
- Lähetä järjestelmän luoma linkki meille
Sopimusperusteiden tarkastaminen
Vuokralaisena olet velvollinen ilmoittamaan Kuopakselle, jos vuokrasopimuksen teon yhteydessä annettuihin tietoihin tulee olennaisia muutoksia (esim. opiskelun päättyminen, keskeytyminen tms.).
Virheellisten tietojen antaminen tai tietojen antamisesta kieltäytyminen voi johtaa sopimuksen irtisanomiseen tai purkamiseen.
Vuokraoikeuden pidentäminen irtisanomisen jälkeen
Vuokraoikeutta voidaan pidentää anomuksesta, kun siihen on riittävät perusteet. Pidennys on aina määräaikainen ja myös vuokrasopimus tehdään jatkoajalle määräaikaiseksi.
Vuokraoikeuden pidentämisen syy voi olla esimerkiksi jääminen opiskelupaikkakunnalle töihin ja tilapäinen asunnonpuute, jatko-opiskeluoikeuden lyhytaikainen odottaminen tms. Mikäli velvoitteita asuntoyhteisöä kohtaan on suorittamatta, ei jatkoaikaa myönnetä.
Sopimuksen purku
Vakavissa rikkomustapauksissa Kuopaksella on oikeus vuokrasopimuksen purkamiseen ilman irtisanomisaikaa. Näitä ovat esimerkiksi vuokranmaksun laiminlyönti, häiritsevän elämän viettäminen, vuokraoikeuden siirto tai osan asuntoa luovutus toisen käytettäväksi ilman asuntoyhteisön suostumusta jne. Vuokrasopimus päättyy välittömästi purkamisilmoituksen tiedoksiantoon. Tarvittaessa Kuopas hakee häädön paikkakunnan käräjäoikeudesta.
Pienet häiriöt on hyvä yrittää selvittää ensin itse naapurin kanssa. Huomauta asiasta asianomaiselle joko käymällä puhumassa henkilökohtaisesti tai laittamalla kirje postilaatikkoon.
Kuinka häiriöilmoitus tehdään?
Mikäli naapurisi aiheuttaa merkittävää häiriötä tai melua yöaikaan, tee asiasta ilmoitus suoraan poliisille numeroon 112. Toimita seuraavana arkipäivänä kirjallinen valitus Kuopaksen asukaspalveluun tai lähetä täytetty lomake salattuna OmaKuopaksen kautta viestin liitteenä. Kirjoita tilanteesta mahdollisimman tarkka tapahtumakuvaus (pvm, aika ja häiriön laatu ja kesto), muista laittaa yhteystietosi ja allekirjoitus (nimettömiä valituksia emme huomioi). Häiriöilmoituslomakkeen löydät tästä linkistä. Tekemäsi valitus käsitellään luottamuksellisesti ja yhteystietosi jäävät vain Kuopaksen tietoon.
HUOM! Asukkaiden aiheuttamiin häiriötilanteisiin puuttuminen ei ole päivystäjän, vaan poliisin tehtävä!
Mitä tehdä, jos häiriöt jatkuvat?
Lähtökohtaisesti häiriöilmoituksiin tarvitaan kahden ilmoittajan tiedot. Voit kysyä esimerkiksi naapureiltasi, ovatko he kokeneet saman häiriön kuin sinä. Näin voitte yhdessä tehdä häiriöilmoituksen. Mikäli toista ilmoittajaa ei löydy, tee kuitenkin häiriöilmoitus, jotta voimme tarkastella tilannetta.
Juridisista syistä valituksen pitää olla allekirjoitettu, sen vuoksi sähköposti ei kelpaa.
Pyydämme häiriöilmoituksen tekijää pitämään häiriöpäiväkirjaa heti ensimmäisen ilmoituksen jälkeen. Tällä varmistamme todisteiden keräämisen, mikäli häiriötapauksen vuoksi joudutaan oikeustoimiin.
Vuokrasopimuksen purkaminen vaatii lähtökohtaisesti vähintään kolme häiriöilmoitusta 12 kuukauden sisällä. Kuitenkin esimerkiksi jatkuvasta tupakoinnista voidaan antaa suoraan purkuvaroitus ja tehdä vuokrasopimuksen purkaminen.
Kuopaksella asunnon vaihtaminen on helppoa! Erilaisissa muuttuvissa olosuhteissa voit hakea asunnonvaihtoa toiseen sinulle sopivampaan asuntoon.
Muistathan, että perheasunnossa vastuu irtisanomisesta, huoneistosta ja sen vuokrasta on erotilanteessakin yhteinen niin kauan, kuin yhdessä allekirjoitettu vuokrasopimus on voimassa. Vain yhdessä tehty irtisanominen irtisanoo yhteisen sopimuksen. Kumpikin voivat palauttaa erillisen irtisanomisen, mikäli yhteisen irtisanomisen allekirjoittaminen on hankalaa.
Asunnon vaihdon ehtona on aina, että kaikki velvoitteet asuntoyhteisöä kohtaan on hoidettu. Vaihtajilla ei hyväksytä vuokrarästejä.
Irtisanomisaika on myös vaihtajilla yksi täysi kalenterikuukausi. Lisää tietoa irtisanomisesta ja siihen liittyvistä velvollisuuksista täältä: Irtisanominen
Asuntojen vaihto tulee tehdä uuden vuokrasopimuksen alkamispäivänä klo 16 mennessä. Tuolloin vanha asunto tulee olla siivottuna ja avain palautettuna toimistollemme. Vanhan asunnon avain pitää siis palauttaa Kuopaksen toimistolle vasta klo 16 poismuuttopäivänä. Vanhasta asunnosta tulee aina tehdä kirjallinen irtisanomisilmoitus (jossa kuukauden irtisanomisaika), joka tulee palauttaa toimistollemme tarjouksen eräpäivään mennessä.
Inttiin, ulkomaille opiskelemaan?
Päästessäsi opiskelija-asuntoon olet saanut asumisoikeuden opiskelusi ajaksi ja säilytät tämän oikeuden myös armeijan tai opiskeluusi liittyvän harjoittelun tai opintojen suorittamisen ulkomailla ajan.
Harjoittelun tms. lyhytkestoisen poissaolon ajaksi Kuopas voi myöntää sinulle jälleenvuokrausluvan jollekin toiselle opiskelijalle, jolloin voit jättää kalusteesi väliaikaisen asukkaan käyttöön. Vuokratessasi asuntoasi edelleen olet päävuokralaisena vastuussa kaikista asuntoasi koskevista asioista myös edelleenvuokrausajalta.
Kaikista väliaikaiseen poissaoloon liittyvistä seikoista saat tarkemmat ohjeet asuntotoimistosta. Noudata vuokrasopimuksesi pykäliä ja asuntoyhteisön ohjeita. Se on taatusti joustavin, turvallisin ja edullisin tapa hoitaa asia.
Avaimenluovutussopimus
Vanha ja uusi asukas voivat sopia avaimen luovutuksesta keskenään. Usein syynä tälle tarpeelle on viikonlopun tai juhlapyhän osuminen muuttopäivän kohdalle. Pois muuttavan asukkaan ei ole kuitenkaan pakko luovuttaa avainta uudelle asukkaalle, vaan se on täysin vapaaehtoista. Mikäli luovutus sopii, tilannetta varten on olemassa avaimenluovutussopimus.
Lue sopimus ennen sen allekirjoittamista. Sopimus löytyy tästä: Sopimus avaintenluovutuksesta asukkaiden välillä
Vanha asukas voi myös halutessaan vaan lähettää asiakaspalveluumme viestin, jossa antaa meille luvan luovuttaa asunto jo seuraavalle asukkaalle, vaikka vuokrasopimus olisi vielä voimassa. Tässä tapauksessa avainten on jo oltava meillä palautettuna.
Jälleenvuokraus
Työharjoittelun, vaihto ulkomailla tai kesän (kesä-elokuu) ajaksi voit jälleenvuokrata asuntosi/huoneesi. Työharjoittelun tai ulkomailla tapahtuvan vaihdon aikana tulee asukkaan olla opiskelija. Kesän (kesä-elokuu) aikana asukas voi olla myös muu kuin opiskelija. Työharjoittelusta sekä vaihdosta ulkomailla tulee toimittaa todistus jälleenvuokraussopimuksen liitteeksi. Huomioithan, että poikasoluhuonetta ei voi jälleenvuokrata tytölle, eikä tyttösoluhuonetta pojalle.
Jälleenvuokrauksesta tulee tehdä sopimus oheisella lomakkeella: Jälleenvuokraussopimus.
Vuokra jälleenvuokrauksessa ei saa olla suurempi, kuin vuokra Kuopakselle. Jälleenvuokraus Airbnb:n kautta on kielletty.
Alivuokraus
Alivuokraus tulee kyseeseen, kun haluat vuokrata osan asunnostasi toiselle osapuolelle. Sitä tarvitaan esimerkiksi, kun vuokraat perhekolmion yhdessä kaverisi kanssa. Tällöin olet päävuokralainen, ja kaverisi on alivuokralaisesi.
Tässä pohja alivuokraussopimukseen: Alivuokraussopimus
Huomioitavaa jälleenvuokraamisessa ja alivuokraamisessa
Huomioithan, että ARA:n (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) vuokranmääritysohjeen mukaisesti et voi periä jälleen- tai alivuokralaiseltasi korkeampaa vuokraa, kuin mitä omassa vuokrasopimuksessasi on määritelty. Suosittelemme myös aina, että edellytät alivuokralaiseltasi kotivakuutuksen ottamista, vaikka jälleenvuokraussopimus olisikin lyhytaikainen.
Vuokratessasi asuntoa edelleen olet päävuokralaisena vastuussa kaikista asuntoasi koskevista asioista myös jälleenvuokrauksen ajalta.
Sopimuksesta tulee toimittaa yksi kappale Kuopakselle ennen vuokrasuhteen alkua. Mikäli vuokrauksessa ei toimita annettujen ohjeiden mukaisesti, voi Kuopas perua jälleenvuokraus- tai alivuokraussopimuksen.
Jos yksiö jälleenvuokrataan kahdelle henkilölle, yksiön sähkömaksu muuttuu kaksion sähkömaksuksi (15 €/kk) ja vuokraan lisätään vesimaksu 20 €/kk.
Mikäli olet lähdössä pitkäksi aikaa (esim. useammaksi kuukaudeksi) pois asunnoltasi ja asunto jää näin ollen tyhjäksi, velvollisuutesi on ilmoittaa asiasta Kuopakselle. Teethän ilmoituksen aina OmaKuopaksen kautta.
Järjestyssäännöt
Kuopaksen järjestyssäännöt on hyväksytty Kuopaksen asukkaiden asumisviihtyvyyden turvaamiseksi. Kaikkien on käyttäytymisellään otettava huomioon muut talon asukkaat. Asukkaiden on huolehdittava siitä, että myös heidän vieraansa noudattavat näitä järjestysmääräyksiä. Järjestysmääräysten rikkominen saattaa aiheuttaa vahingonkorvausvelvollisuuden tai vuokrasuhteen purkautumisen.
Kuopaksen järjestyssäännöt löydät täältä.
Saako seiniin porata reikiä?
Seinien ja kalusteiden tulee säilyä ehjinä tuleville asukkaille, joten toivomme asukkaiden käyttävän lattialla seisovia kalusteita, kiinnittävän taulut katonrajassa oleviin ripustuslistoihin ja välttävän seinäkiinnityksiä. Matoilla saa ilmettä sisustukseen ja ne suojaavat lattioita.
Rakenteisiin tehtävät muutokset, kuten kiinnitykset, poraukset ja maalaukset, ovat yleensä kiellettyjä. Poikkeustapauksissa on aina kysyttävä lupa Kuopaksen huollolta.
Käytettyjen huonekalujen ostaminen
Tuholaiset voivat kulkeutua asuntoon käytettyjen huonekalujen tai ulkomaanmatkojen mukana. Muista tarkistaa käytetyt huonekalut ennen ostoa tuholaisten varalta.
Jos muutat kalustettuun asuntoon ja siellä on ollut edellinen asukas edeltävän kuukauden aikana, uusi patja, peitto ja tyyny tuodaan ensimmäisen arkipäivän aikana. Jos muutat viikonloppuna tai yleisenä lomapäivänä, edellisen asukkaan käyttämä varustus voi olla vielä paikallaan.
Mikäli havaitset asunnossasi tuholaisia, etenkin lutikoita, ota välittömästi yhteyttä huoltoon.
Soluasuminen Kuopiossa
Ole kuin kotonasi, mutta huomioi kämppäkaverisi ja naapurisi.
Opiskelija-asuminen on yhteistoimintaa ja kavereiden huomioimista. Järjestyssäännöt ja muut ohjeet on tarkoitettu noudatettavaksi yhteistyön sujumiseksi. Käyttämällä maalaisjärkeä ja kuuntelemalla myös muiden mielipiteitä asumisen vuorovaikutustilanteissa voit itse vaikuttaa positiivisesti omaan ja asuntoyhteisösi viihtyvyyteen.
Solussa asuminen – yhteisvastuu ja säännöt
Solu on yhteisö, jossa pelisäännöt luodaan yhdessä. Hyvä yhteistyö alkaa esittelystä. Kerro kämppäkavereillesi kuka olet ja mistä tulet, mitä opiskelet ja mitä toivot asumiseltasi. Uutta kämppäkaveria neuvotaan aina mielellään talon tavoille.
Vastuu yhteisestä kämpästä perustuu yhteisvastuun periaatteelle. Tämä tarkoittaa myös sitä, että toisten laiminlyönnit eivät oikeuta sinua laiminlyömään omia velvollisuuksiasi yhteisistä asioista. Soluasunnossa kaikki asukkaat ovat yhteisvastuullisesti vastuusta yhteistilojen siisteydestä. Mikäli esimerkiksi muuttotarkastuksessa yhteistilat ovat huonossa kunnossa, lasku jaetaan kaikille asukkaille. Loppusiivouksessa siten muiden asukkaiden tulee auttaa muuttajaa yhteistilojen siivouksessa. Kaikista helpointa on tietenkin pitää yhteistiloista huolta jatkuvasti. Mikäli kämppäkaverisi eivät huolehdi osastaan, pyri ensin keskustelemaan asiasta. Mikäli se ei auta, ilmoita asiasta Kuopaksen toimistoon.
Pelisääntöjä
-
- Siivousvuorot
- Omat jäljet tulee aina siivota.
- Jokainen osallistuu vuorollaan yhteisten tilojen siivoamiseen.
- Yhteisten tilojen siivoamisvuorot on merkittynä yhteiseen kalenteriin (voit käyttää esimerkiksi tätä Kuopaksen siivouslistaa).
- Soluasuntojen yhteinen keittiö, eteinen, WC ja kylpyhuone on pidettävä yhdessä puhtaana. Toisen omaisuutta tulee myös kunnioittaa.
- Hiljaisuusajat
- Hiljaisuus alkaa klo 22:00 ja päättyy klo 6:00.
- Pyri välttämään kovia ääniä myös hiljaisuusajan ulkopuolella, jotta kaikki saavat opiskelurauhan.
- Kuopaksen järjestyssääntöjen noudattamisen lisäksi sopikaa yhteiset pelisäännöt esim. tv:n katselusta ja musiikin kuuntelusta.
- Yhteiset / omat tavarat
- Sopikaa, mitä tavaroita käytätte yhdessä ja mitkä taas kuuluvat vain toiselle.
- Kysy aina lupaa, jos haluat käyttää kämppiksesi tavaroita.
- Vieraiden kutsuminen
- Sopikaa yhdessä, saako vierailijoita tulla käymään ja milloin.
- Ilmoita aina kämppiksille vieraiden tulosta etukäteen.
- Yökylävieraat ovat sallittuja kämppisten luvalla, mutta yöpyminen ei saa olla jatkuvaa tai pitkäkestoista.
- Jos pidetään juhlat ja pyydetään vieraita, on huomioitava myös kämppäkavereiden ja naapureiden viihtyminen sekä opiskelurauha.
- Kirjoittakaa pelisäännöt ylös
- Yhteisiä sääntöjä on helpompi noudattaa, jos ne on kirjattuna ylös. Käyttäkää vaikka tätä Kuopaksen pohjaa.
- Muita huomioita
- Tupakointi on ehdottomasti kielletty kaikissa (solu)asunnoissa.
- Eläintenpito on sallittu yhteisasumisessa vain kaikkien asukkaiden luvalla. Ilmoita asiakaspalveluun ja kämppäkavereillesi, jos sinulla on eläimiä tai jos olet allerginen.
- Siivousvuorot
Erimielisyyksistä selviää sovittelemalla
Mikäli asumisesi häiriintyy, pyri ensin puhumaan asioista asianomaisten kanssa. Nimettömät kirjeet tai hyökkäävä käytös tuottavat harvoin tulosta. Mikäli häiriöt jatkuvat, voit tehdä asukaspalveluun kirjallisen allekirjoitetun valituksen.
Lue ohjeita asumisen häiriötilanteisiin ylempää tältä sivulta, kohdasta ”Asumisen häiriöt”.
Onko sinulla haasteita vuokranmaksamisessa, tai selviytymisessä arjen haasteista?
Kuopion asumisneuvonta palvelee Kuopaksen asiakkaita. Asumisneuvonnasta saa tukea ja neuvoja, jos sinulla on vuokranmaksuvaikeuksia, häätöuhka tai olet saanut huomautuksen asunnon huonosta hoidosta.
Voit olla yhteydessä myös muissa asumiseen liittyvissä asioissa.
Kuopion asumisneuvonta
Asumisneuvojat löydät osoitteesta Puijonkatu 45. Tavoitat heidät myös puhelimitse 050-339 4295 / 050-352 0886 tai sähköpostilla asumisneuvonta@puijola.net.
Lue lisää asumisneuvonnasta Facebookista @asumisneuvontakuopio.
Talousneuvola (Navigaattori)
Talousneuvolaan voi kuka tahansa olla yhteydessä talouteen liittyvissä asioissa anonyymisti ja ilman ajanvarausta. Talousneuvolasta saa apua talouden haasteisiin ja monen eri alan asiantuntijan neuvot yhdellä käynnillä. Palvelu on maksutonta.
Talousneuvolaan voi olla yhteydessä maanantaisin klo 14-16, puhelimitse 050 4344 027. Joka kuun viimeinen maanantai talousneuvola palvelee Navigaattorissa (Torikatu 5) klo 14-16. Kuopion Talousneuvolan asiantuntijat tavoittaa numerosta 050 4344 027. Talousneuvolasta tavoitat talous- ja velkaneuvojan, ulosoton asiantuntijan, työllisyyspalvelun edustajan sekä sosiaalityöntekijän parittomien viikkojen ja joka kuukauden viimeisenä maanantaina.
Tuntuu.fi -sivustolta löydät tietoa ja tukea nuoren aikuisen hyvinvoinnin eri osa-alueille:
- ARKI, TUNTEET JA JAKSAMINEN
- IHMISSUHTEET
- TYÖ, OPISKELUT JA TALOUS
- PÄIHTEET JA RIIPPUVUUDET
- MISTÄ APUA
Opiskelijoiden terveyspalvelut
Opiskelijoiden terveyspalveluista Kuopiossa saat tietoa täältä: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS.
Mikäli opiskelusi hidastuvat terveyteen liittyvien asioiden johdosta, otamme sen huomioon opintosuorituksia tarkastaessamme. Voit lukea asiasta lisää ylempää tältä sivulta kohdasta 1. Asumisoikeus.
Oletko kokenut kriisin ja tarvitset akuuttia apua?
Pohjois-Savon sosiaalipäivystyksessä työskennellään 24/7, ja toiminnalla turvataan kiireellinen ja välttämätön apu kaikille väestöryhmille sosiaalisissa kriisi- ja hätätilanteissa.
Sosiaalinen hätätilanne vaatii nopeita toimenpiteitä, eikä asiassa voida odottaa seuraavaan päivään tai viikonlopun yli ilman vakavia seurauksia. Sosiaalipäivystyksessä sosiaalialan ammattilainen päivystää sosiaalihuoltolain mukaisesti, ja toiminta perustuu viranomaisyhteistyöhön.
Pohjois-Savon hyvinvointialueen sosiaalipäivystyksen 24/7 suora päivystysnumero asiakkaille on +358 447183930 (ei tekstiviestejä). Tässä linkki sosiaalipäivystykseen.
Kriisitilanteissa tukea voit löytää myös valtakunnallisesta kriisipuhelimesta. Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Lisätietoja saat täältä: Valtakunnallinen kriisipuhelin.
Kiireellistä apua vaativassa tilanteessa soita aina hätänumeroon 112.
Käyttömaksu peritään mm. sähkön, autopaikan ja saunan käytöstä. Kuopaksen vuokran ja muiden maksujen eräpäivä on normaalisti kuun 5. päivä. Vuokran eräpäivää ei valitettavasti voi siirtää.
Vuokranmaksupäivä ja maksutiedot ovat ilmoitettu vuokrasopimuksessa. Viitenumero löytyy sopimukselta nimellä vakioviite. Paperinen vuokranmaksulasku lähetetään ainoastaan silloin, jos korotamme vuokraasi. Muussa tapauksessa voit käyttää vuokrasopimuksessasi olevia maksutietoja. Käytä maksaessasi aina viitettä, se nopeuttaa maksun käsittelyä ja ehkäisee virheitä ja tarkista myös, että maksamasi summa on oikein. Säilytä maksukuitit/tiliotteesi tositteena maksetusta vuokrasta.
Maksamaton vuokra
Vuokrarästi on kallista lainaa. Mikäli vuokranmaksu viivästyy, perinnästä vastaa perintätoimisto (Intrum), joka perii asukkaalta kulloinkin voimassa olevan viivästyskoron ja perimiskulut. Rästiin jääneet vuokrat voivat johtaa asunnon hallintaoikeuden menettämiseen ja luottotietoihin tulevista merkinnöistä voi tulevaisuudessa olla vakavaa haittaa. Perheasunnon vuokrasta vastaavat puolisot yhteisvastuullisesti siinäkin tapauksessa, että toinen muuttaa asunnosta pois eikä irtisanomista ole tehty.
Maksusuunnitelman teko on mahdollista vasta laskun siirryttyä perintään eli maksumuistutuksen eräpäivän jälkeen. Maksusuunnitelma tehdään perintätoimiston kanssa.
Vuokra myöhässä
Mikäli vuokra on myöhässä, etkä ole saanut vielä kirjettä Intrumilta, voit maksaa vuokran Kuopaksen tilille. Jos kirje tulee, maksa Intrumille maksuohjeiden mukaisesti.
Mikäli maksoit vuokran Kuopaksen tilille, ja kirje tulee sen jälkeen, sinun tulee maksaa viivästyskorko ja muistutusmaksu Intrumille. Mikäli olet epävarma em. maksujen määrästä, voit olla yhteydessä Intrumin asiakaspalveluun.
Sopimuksen muutosmaksu
Sopimuksen muutosmaksu peritään perhesuhteiden muuttuessa, esimerkiksi silloin, kun asuntoon muuttaa tyttö- tai poikaystävä tai vastaavasti perheasunnosta toinen osapuoli muuttaa pois toisen jäädessä asuntoon asumaan. Sopimuksen ensimmäinen muutos on maksuton, seuraavista perimme 50€/muutos.
Haluaisiko kumppanisi tai kaverisi muuttaa luoksesi? Muutosta tulee ilmoittaa Kuopakselle OmaKuopaksen kautta tapahtuvalla pyynnöllä.
Voit tehdä pyynnön asukkaan lisäämisestä vuokrasopimukselle näin:
- Kirjaudu OmaKuopakseen.
- Klikkaa sopimuksesi auki ”Sopimus”-kohdasta.
- Seuraavan näkymän ”Osapuolet”-kohdasta paina ”Ilmoita uusi asukas”.
- Ruutuun aukeaa lomake, johon täytetään uuden asukkaan tiedot. Muista ilmoittaa kaikki tiedot oikein ja tarkastaa ne ennen lähettämistä.
Uuden asukkaan tiedot tarkastettuamme lähetämme teille vuokrasopimuksen uudestaan allekirjoitettavaksi.
Onko vuokrasopimuksella oleva asukas muuttamassa pois asunnosta? Olettehan ensin yhteydessä Kuopaksen asiakaspalveluun, jotta voimme arvioida tilanteen. Jos toinen sopimuksen osapuoli haluaa muuttaa pois ja toinen jäädä asumaan asuntoon, tulee molempien täyttää irtisanomislomake paperiversiona. Ethän tee irtisanomista tällöin OmaKuopaksessa, sillä asunto siirtyy muuten automaattisesti vapautuvaksi, jolloin sitä saatetaan tarjota jollekin toiselle. Täyttäkää paperilomakkeet yhdessä ja kirjatkaa asumaan jäävän lomakkeelle tieto siitä, että hän ei ole muuttamassa pois. Tällöin pystymme tekemään uuden vuokrasopimuksen vain asumaan jäävän henkilön nimiin.
Rappukäytävä
Yhteisistä tiloista rappukäytävä on eniten asukkaiden käytössä. Jos ajattelet sitä omana eteisenäsi, niin huomaat, että siistin yleiskuvan säilymiseksi kannattaa tehdä itsekin jotain. Normaali siisti liikkuminen, kalusteiden ja laitteiden huolellinen käyttö ja ohjeet myös lapsille riittävät yleensä yhdessä siivoojan kanssa pitämään tilat esittelykelpoisessa kunnossa.
Rappukäytävä ei myöskään ole säilytystila. Lukossa olevat ja pysyvät ulko-ovet ovat osa talojemme turvallisuutta.
Ilmoitustaulut
Ilmoitustaulu on Kuopaksen virallinen ilmoituskanava. Ilmoitustaululla ovat jatkuvasti voimassa olevat vakioilmoitukset ja ajankohtaiset ilmoitukset erikseen. Ilmoitustaulun ylläpidosta huolehtii huoltohenkilökunta. Seuraa myös uutisia nettisivuiltamme.
Yhteiset säilytystilat ja varastokopit tavaroille
Ulkoiluvälineille, lastenvaunuille ja polkupyörille on jokaisessa kohteessa omat säilytystilat ja muille varastoitaville tavaroille on osassa kiinteistöjä huoneistokohtaiset häkkikomerot kellarikerroksessa. Näissä tiloissa ei saa säilyttää paloturvallisuutta vaarantavia tavaroita kuten: mopoja, akkuja, polttoaineita jne.
Kotivakuutuksella vakuutat myös varastotiloissa olevan omaisuuden. Huomioithan kuitenkin, ettei varastotiloissa suositella säilytettävän mitään arvokasta omaisuutta. Varastossa säilytettävät tavarat suositellaan myös säilytettävän 10 cm lattiarajan yläpuolella mahdollisten vesivahinkojen vuoksi. Kiinteistön omistajalla ei ole korvausvelvollisuutta, mikäli vesivahinko johtuu tulvaveden/pohjaveden noususta. Lisätietoa korvausmenettelystä saat vakuutusyhtiöltäsi. Kaiken irtotavaran säilyttäminen muissa yhteistiloissa on kielletty. Siististi hoidettuihin ja järjestyksessä oleviin varastoihin myös mahtuu enemmän tavaraa ja, mikä tärkeintä, ne saa sieltä myös helposti käyttöön. Kuopas ei vastaa kaatopaikoille siirrettävistä tavaroista, jotka on varastoitu niille kuulumattomiin paikkoihin.
Tavaroiden säilyttäminen yhteisissä varastotiloissa on aina asukkaan omalla vastuulla.
Lue oman talosi varastokopista ohjeet varastokoppien varaamiseen: Varastojen sijainnit kohteittain
Kerhohuone
Opiskelijataloissa on kerhohuoneita Kuopaksen asukkaiden yhteiseen käyttöön.
Kerhohuoneet ovat avoimesti asukkaiden käytettävissä, käytöstä tulee kuitenkin aina sopia Kuopaksen kanssa. Käytössä on aina muistettava huomaavaisuus muita asukkaita kohtaan ja klo 22.00 tilat tulee olla tyhjät ja siivottu.
Parveke
Parveke on osa asuntoasi, mutta avoimena tilana se vaikuttaa muiden asumisviihtyvyyteen. Kunnioitathan hiljaisuutta myös parvekkeella.
Parvekkeella grillaaminen on kielletty pelastusviranomaisten suositusten mukaisesti. Myös tupakointi on kielletty kaikilla Kuopaksen parvekkeilla.
Piha-alueet, leikkipaikat, grillit
Opiskelijatalojen pihamaat on suunniteltu palvelemaan viihtyisää opiskelija-asumista. Pihaa kannattaa ajatella myös osana omaa asuntoa, jolloin sen kuntoon kiinnittää ehkä paremmin huomiota. Piha ei ole vain autojen parkkialue, jolle on myös varattu oma alueensa, vaan aktiivinen toimintapaikka niin aikuisille kuin lapsillekin.
Leikkivälineet ovat lapsille ja grillit yms. aikuisille, käytettäväksi siististi ja naapureita kunnioittaen. Pihakalusteet eivät ole polttopuita. Avotulen teko taajama-alueilla on kielletty, eli grillissä käytetään grillihiiliä ja kaikki roskat viedään asianmukaisesti roskikseen. Pihan ilmettä voivat asukkaat parantaa pihatalkoilla ja istutuksia yms. hankittaessa on asuntoyhteisömme varmasti mukana asukkaiden hankkeissa.
Pihojen puhtaanapidosta ja viheralueiden ja istutusten hoidosta huolehtii ISS-palvelut. Asukkaat voivat auttaa piha-alueiden kunnossapidossa huolehtimalla omista tavaroistaan, kunnioittamalla herkkiä kasveja ja viheralueita jne. Autonjäljet eivät kuulu nurmikolle eikä pihakäytävä ole auton parkkipaikka.
Kuntoilutilat
Osassa Kuopaksen kohteissa on asukkaiden käyttöön tarkoitetut kuntoilutilat. Huolehdithan, että tilat jäävät siistiin kuntoon käytön jälkeen ja laitteet sekä välineet ovat omilla paikoillaan. Kuntoilutiloja ei tule käyttää hiljaisuuden aikaan klo 22.00-06.00. Ylimääräistä melua kuntoilutiloissa, kuten muissakin yleisissä tiloissa, tulee välttää. Treenaaminen kuntoilutiloissa on asukkaan omalla vastuulla.
Kuntoilutilat löytyvät alla mainituista kohteista:
- Haapaniementie 24 / Hermannin aukio 1 (Haapaniementie 24, A-rappu)
- Katiskaniementie 6 (E-talo)
- Metsurintie 4 (N-rapun sisäänkäynnin vasemmalla puolella)
- Neulamäentie 3 (C- ja D-rappujen välissä)
- Rosokuja 3 (A-talo)
- Samoilijantie 6 (E-talo)
- Taivaanpankontie 15 (A- ja B-talon välissä, 3.krs)
Postilaatikot
Kuopaksen kohteissa on yhteen paikkaan kootut talokohtaiset postilaatikostot, joten postinjakelu tapahtuu niihin.
Postilaatikko aukeaa asuntosi avaimella. Postin häiriöttömän perille tulon varmistaa ajan tasalla olevat osoitetiedot. Postilaatikot pitää tyhjentää myös ilmaisjakelupostista, jotta posti mahtuu laatikoihin.
Asuntoalueella liikkuminen
Moottoriajoneuvolla liikkuminen ja pysäköinti pihateillä, sisäpihoilla ja kävelyteillä on kielletty muilta paitsi muuttajilta. Koska useat pihat ovat sokkeloisia ja kävelyteillä ja sisäpihoilla liikkuu paljon pieniä lapsia, on myös polkupyöräilijöiden noudatettava suurta varovaisuutta asuntoalueella. Myös muuttokuormia kuljetettaessa on muistettava, että nurmialueet eivät ole ajoväyliä ja kaikki ylimääräiset pysäköinnit haittaavat muuta liikennettä ja huoltotöitä. Liikennejärjestelyt on tehty kaikkien parhaaksi.
Erityisesti kotieläinten ulkoiluttamisessa on piha-alueilla oltava huomaavainen muita asukkaita kohtaan. Lemmikkieläinten kakat eivät kuulu pihapiiriin. Eläinten on tehtävä tarpeensa sinne, missä ne eivät häiritse ulkoilijoita ja muita luonnossa liikkujia. Parasta olisi kuitenkin kerätä kakat pois välittömästi ja laittaa ne jäteastioihin tai komposteihin.
Liikenneyhteydet
Opiskelija-asunnot on pyritty suunnittelemaan hyvien liikenneyhteyksien varrelle ja lähelle oppilaitoksia. Näin on syntynyt asunto-alueita eri oppilaitosten opiskelijoiden tarpeisiin ja myös keskustakohteita keskustan palveluja arvostaville. Julkisen liikenteen aikataulut ja reittitiedot saa paikalliselta liikenneyhtiöltä.